• #
  • #

EuroSkills Országos Válogató

Összefoglaló és nyertesek

CONSTRUMA Kert kiállításon került megrendetésre a fiatal magyar kertészek szakmai versenyének döntője (az Euroskills elnevezésű nemzetközi verseny főpróbája) is. A verseny a kiállítás ideje alatt, a látogatók előtt zajlott. 10 csapat mérte össze tudását, a két győztes fiatal – Pintér Márton és Papp Levente – a szeptemberi nemzetközi Euroskills verseny döntőjén is indulhat, melyet ezúttal a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban rendeznek.

Gratulálunk a győzelemhez és sok sikert kívánunk szeptemberre!


Hazai és nemzetközi kertépítési versenyek a Construmán
A Magyar Kertépítők Országos Versenye és a EuroSkills országos válogatója

Helyszín: C pavilon

Az idei Construma Kert kiállítás rendhagyónak ígérkezik. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (MAKEOSZ) nem csak a már hagyományosnak tekinthető kertépítő versenyét rendezi meg a Construma kiállítás idején, hanem ekkor és itt tartja a nemzetközi EuroSkills verseny egyik hazai válogatóját is, amely versenyen egyébként először indulnak el magyar kertépítő fiatalok. A két eseményről a Kosztka Ernőt, a MAKEOSZ elnökét kérdeztük.

A MAKEOSZ tizedik alkalommal vesz részt a Construmán, és szervezi azokat az országos kertépítő versenyeket, amelyek mára a kiállítás egyik legtöbb látogatót vonzó látványosságává nőtték ki magukat. Összefoglalná röviden e versenyek történetét?

Kilencedik éve vagyok a MAKEOSZ elnöke, akkor alakult újjá a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége. Kilenc évvel ezelőtt – az egykor érdekszövetségként alakult szövetség alapfeladatainak teljesítése mellett – mások mellett azt tűztük ki célként, hogy felkeltsük, pontosabban, hogy újra felkeltsük az érdeklődést a kertkultúra iránt. Egykor megvolt ez a tudásunk, nagyszüleink virágos elő-, illetve zöldség- és gyümölcstermesztésre kialakított hátsó kertjeiben nagyon komoly kertészeti munkák folytak. Az életmódváltozás miatt ettől elszakadtunk, az ismereteink megkoptak. Ezért fogalmaztuk meg missziónként, hogy a magyar kertkultúráért tegyünk minél többet. Elkezdtünk külföldi kiállításokra járni, ahonnan hazahoztunk technológiákat, installációkat, anyagokat és inspirációkat, és mindezeket valahol be szerettük volna mutatni. Egyre több hazai kiállításon és szakmai bemutatón vettünk részt, ezeken komplett kerteket építettünk meg. A Construma Kert kiállítás vált a legfontosabb bemutatkozási helyszínünkké, ahol már kilencedik éve vagyunk jelen az építési szektor egyenrangú társaként, és rendezzük meg a szakemberek körében meghirdetett kertépítő versenyeinket, amelyeken a versenyzők évről évre közönséget vonzó kerteket alakítanak ki. Az idén tizedik alkalommal rendezzük meg a Magyar Kertépítők Országos Versenyét, amelyen 6 × 6 és 6 × 12 méter alapterületű, a szövetség által kiírt tematika alapján – ezúttal „Az én kertem” lett a téma – születő kertek megépítésével mérik össze tudásukat a versenyzők. Az a 15-20 versenykert, amelyet évről évre bemutatunk a kiállításokon, nemcsak a látogatóknak izgalmas, hanem nekünk, szakmabelieknek is.

Az idei kiállításra egy másik eseménnyel is készülnek, itt rendezik meg a szakmák nagy presztízsű nemzetközi versenyének, a EuroSkillsnek az egyik hazai válogatóját is.

Az áprilisi Construma Kert kiállításon dől el, hogy ki lesz az egyik versenyzőnk, aki képviselheti a magyar kertépítőket a szeptemberi versenyen, amely egyébként – a EuroSkills versenyek történetében először – Budapesten lesz. Jó néhány hazai szakmához képest mi egy picit le vagyunk maradva, mert első alkalommal indulunk el, míg például az épületasztalosok, a bádogosok vagy a kőművesek – hogy csak néhányat említsek a szűkebb építőipari szakmák közül – már komoly helyezéseket értek el az évek során, és nagy versenytapasztalattal rendelkeznek.

Mi volt az legfontosabb érvük az idei indulás mellett?             

Már egy ideje gondolkodtunk az induláson, mert a kertépítő szakma komoly szakmunkáshiánnyal küzd, és nagy gond a szakmai utánpótlás is. A hazai pályán megrendezendő versenyt kiváló lehetőségnek érezzük a fiatal szakemberpalánták megmérettetésére, akár versenyzőként, akár látogatóként vesznek részt rajta. A verseny egyrészt szembesíthet mindenkit azzal, hogy ő maga hol tart választott szakmájában, illetve hol tart a nagyvilág ugyanebben. Másrészt azt is reméljük, hogy a látottak arra motiválhatják a még pályaválasztás előtt állókat, hogy a kertépítő szakmát válasszák.

Hogyan zajlik általában a kertépítés a EuroSkills versenyeken? Mit lehet tudni róla?

A verseny felépítése jelentősen eltér a Construma kertépítő versenyeitől. Ez utóbbin az előzetesen kiírt tematika alapján minden versenyző szabadon, önmagát megvalósítva tervezhet, így nagyon egyedi és eltérő kertek jönnek létre, és ezek már a kiállítás első napjától tökéletesen megépítve várják a látogatókat. Ellentétben a EuroSkills versenyekkel, amelyeken minden versenyzőnek egy adott tervdokumentáció alapján pontosan ugyanazt a feladatot kell teljesítenie. Egyazon alapanyagokból, növényekből és eszközökkel kell ugyanazt a kertet megépíteniük. A nemzetközi zsűri ezeket a tökéletesen egyforma kerteket hasonlítja össze, aprólékosan megvizsgálja az építés minden mozzanatát, és értékeli a munka minőségét. Ezért a Euroskills kertek talán kevésbé látványosak, mint a Construma versenykertjei – idén közel húsz országból érkeznek kertépítő fiatalok, így éppen ennyi egyforma kert készül majd –, de szakmailag rendkívüli tanulságokkal szolgálnak.

Tudjuk, hogy minden szakma csak egy versenyzőt vagy csapatot indíthat. Önök hogyan választják ki a versenyzőjüket?

Mi egy két fős csapattal indulunk, és ezt a két versenyzőt két országos válogatóversenyen választjuk ki. Az egyik válogató Szombathelyen lesz, ezt kifejezetten szakmunkások és technikusok számára írtuk ki, másik pedig a Construmán, amelyen már végzett technikusok és egyetemisták indulhatnak. A Construmán megrendezésre kerülő országos válogató azért lesz érdekes, mert a versenyzők a kiállítás ideje alatt építik meg a kertjüket, és ahogy a EuroSkillsen, úgy itt is mindenki ugyanazt a feladatot fogja végezni. A kertek a szemünk előtt, a kiállítás idején születnek majd meg, így az első lépésektől nyomon követhetjük a teljes munkafolyamatot. A zsűrizés is „folyamatos” lesz, a zsűri tagjai szakaszonként értékelik majd az elvégzett munkát.

Hogyan tervezik a kiválasztott versenyzők felkészítését?

A megítélésem szerint ideálisan legalább két év kellene az alapos felkészítésre, de ez természetesen nem kivitelezhető, sokkal kevesebb idő áll majd a rendelkezésünkre. Május végétől kezdünk el egy nagyon intenzív szakmai, fizikai és mentális tréninget a két versenyzővel. Napi nyolc órában a legkülönbözőbb területekről érkező mesterek bevonásával oktatjuk őket a kertépítés mozzanataira. Ehhez tudni kell, hogy a kertépítés nagyon eltérő munkafolyamatokból áll, legalább nyolc-tíz szakmát foglal magában. A legutóbbi EuroSkillsen például egy fahidat kellett elkészíteniük a versenyzőknek, és ehhez nemcsak a fával kellett „megbirkózniuk”, de a kialakítandó patakhoz ismerniük kellett a víz „természetrajzát” is. A mesterek készségszintig megtanítják például a kitűzést, a burkolást, a támfal- és vízarchitektúra megépítését, az ácsmunkákat, és akkor a növényzetről még egy szót sem ejtettünk… A felkészítés időszakában építenek és bontanak a versenyzők, gyakorolják a különböző feladatokat, ismétlik és rögzítik a mozdulatokat.

Milyen eredményt várnak a szeptemberi versenytől?

A budapesti megmérettetést elsősorban a tapasztalatszerzés versenyének gondoljuk. A statisztikák azt mutatják, hogy legalább négy-öt versenyen kell elindulni ahhoz, hogy érmet, helyezést szerezzen bárki, és ezzel mi is tisztában vagyunk. Az idei verseny kapcsán sokkal fontosabbnak gondolom azt, hogy Magyarországon lehet majd alaposan tanulmányozni közel harminc szakmának – és ezeknek csak egyike lesz a kertépítő – az európai szintű bemutatkozását. Aki szakmát, iskolát szeretne választani, és, mondjuk, ha kertépítő szeretne lenni, annak ott a helye ezen a kiállításon.

Az interjút készítette: Rubóczki Erzsébet

További információk: www.makeosz.hu